TIEDOTE 17.5.2024
JULKAISUVAPAA 17.5.2024
Lappeenrantalaisen Öljypuu oy:n valmistama Calvadossinappi voitti maailmanmestaruuden maailmanlaajuisessa sinappikilpailussa. Käsityönä tehty suomalaissinappi sai kultaa alkoholilla maustettujen sinappien sarjassa.
Öljypuun yrittäjät Ilkka Koskinen ja Antti Häkämies ovat Calvadossinappinsa maailmanmestaruudesta innoissaan:
”Aivan todella hieno fiilis! Tämä on pienelle suomalaiselle artesaaniruokavalmistajalle erittäin kova saavutus”, kaksikko sanoo.
Öljypuun Calvadossinappi sekä muut tuotteet tehdään Etelä-Karjalassa, Lappeenrannassa. Yritys valmistaa myös muun muassa Konjakkisinappia sekä Perinteistä sinappia.
”Jouduimme puntaroimaan, minkä sinapin loistavasta valikoimastamme lähetämme kilpailuun. Päätimme lähettää mielestämme toiseksi parhaimman, ja hienosti pärjättiin silläkin”, Koskinen sanoo naurahtaen.
Öljypuu osallistui kilpailuun nyt ensimmäistä kertaa.
Suurin sinappikilpailu
Vuotuisen maailmanlaajuisen sinappikilpailun järjestää Yhdysvalloissa, Wisconsinissa sijaitseva kansallinen sinappimuseo.
Museon mukaan kyseessä on maailman suurin sinappikilpailu, jossa paremmuudesta ovat vuosien varrella kilvoitelleet ympäri maailman valmistetut sinapit. Kilpailu on järjestetty vuodesta 1995. Tänä vuonna kilpailuun osallistui 270 erilaista sinappia.
Kilpailun tuomarit ovat keittiömestareita, ruokakirjailijoita, ruoka-alan ammattilaisia sekä sinappientusiasteja, jotka maistelevat kisaan osallistuvia sinappeja sokkona. Tuomarit eivät siis tiedä, maistelevatko suuren kansainvälisen yrityksen vai pienen artesaaniruokavalmistajan tekemää sinappia.
Maku calvadoksesta
Maailmanlaajuisessa sinappikilpailussa on eri sarjoja eri tavoin maustetuille sinapeille. Kunkin sarjan kolme parasta sinappia palkittiin kulta-, hopea- ja pronssimitalilla.
Öljypuun Calvadossinappi voitti kultaa alkoholilla maustettujen sinappien sarjassa. Sarjan määrittelyn mukaan sinappien mausteena voi olla käymisteitse tai tislaamalla valmistettua alkoholia, joka antaa sinapille sen maun ja luonteen. Sarjan muiden sinappien höysteenä saattoi siten olla esimerkiksi olutta, viiniä tai likööriä.
Maailmanmestaruuden voittaneessa Öljypuun Calvadossinapissa on calvadosta 3,5 prosenttia, ja tuotteen alkoholipitoisuus on 1,1 prosenttia. Calvados on omena- tai päärynäsiideristä valmistettu tisle Ranskan Normandiasta.
2/2
35-vuotias yritys
Voitokkaan Calvadossinapin valmistanut Öljypuu on artesaanielintarvikevalmistaja, jonka brändejä ovat Öljypuu ja Jävla Sås Bolag. Yrityksen tuotteet valmistetaan käsityönä omalla tehtaalla Lappeenrannan Lavolassa.
Öljypuun muita tuotteita ovat majoneesit, salaatinkastikkeet, marinoidut puna- ja valkosipulit, kotimaisesta hävikkitomaatista valmistetut tomaattikastikkeet sekä erilaiset grillauskastikkeet.
Öljypuu on perustettu vuonna 1989, joten yritys juhlii tänä vuonna jo 35-vuotista toimintaansa.
”Sinappikilpailun voittoa juhlitaan sopivassa hetkessä yrityksen juhlavuoden kanssa”, Koskinen ja Häkämies kertovat.
Yrittäjät toivovat, että kultamitalin ansiosta Calvadossinappi löytää lisää ystäviä.
”Toivottavasti kilpailun voiton tuoma näkyvyys auttaa kuluttajia löytämään myös muut laadukkaista raaka-aineista valmistetut tuotteemme.”
Lisätietoja:
Ilkka Koskinen, yrittäjä, Öljypuu oy
040 824 9172
ilkka.koskinen@oljypuu.fi
Moreenikatu 8
53810 Lappeenranta